Koszyk
olej z pestek malin

Olej z pestek malin – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Matka Natura, wyprzedzając nasze szalone czasy z troski o nas i nasze zdrowie stworzyła to, co najlepsze — oleje! Coraz częściej słyszy się o drogocennych olejkach, które mają wspaniałą moc działania. Naturalne substancje w nich zawarte działają korzystnie na nasze zdrowie i urodę. Produkty określane mianem superfoods coraz częściej pojawiają się w sklepach, skrywając swe super moce w niepozornych buteleczkach i kolorowych słoiczkach. Jednak wśród wszystkich olejków do pielęgnacji prym wiedzie olejek z pestek malin. Skąd jego fenomen? Rzesza fanek oleju z pestek malin (a jest ich niemało!) zwraca uwagę na szerokie spektrum jego zastosowań. Olej malinowy troszczy się o delikatną i jakże wymagającą skórę twarzy, skórę ciała, jak również o włosy, szczególnie te wysokoporowate. Intrygujące, nieprawdaż?

Olej z pestek malin — co to takiego i dlaczego warto po niego sięgnąć?

Rubus Idaeus Seed Oil, czy dla zwykłego laika nie brzmi to jak magiczne zaklęcie? A jakże! W tych słowach zamknięta jest moc działania substancji naturalnych zawartych w oleju z pestek malin. Olej z pestek malin to emolient, który tworzy na skórze dobroczynną otoczkę, niczym aksamitny bandaż otula skórę, zapobiegając nadmiernej utracie wody. Odpowiednio natłuszcza i wzmacnia barierę lipidową naskórka. Co więcej, jest on boosterem transportującym składniki aktywne zawarte w innych kosmetykach w głębsze warstwy skóry. Zyskaj podwójną moc działania ulubionych kosmetyków do pielęgnacji!

Czym się charakteryzuje olej z nasion malin?

Olej pozyskiwany z nasionek malin ma dość specyficzny aromat, porównywany jest często do oliwy z
oliwek. Jednak tuż po zastosowaniu na skórze traci intensywność zapachu. Na tle innych olejków
naturalnych wyróżnia go ciemniejsza brunatno-żółta barwa. Co istotne — nie powoduje przebarwień
skóry.

Cenne źródło witamin A i E

Olej z pestek czerwonych malin jest bogatym źródłem witaminy A i witaminy E. Zawartość witaminy A wspomaga regenerację i wzrost zdrowych komórek skóry, dzięki czemu staje się ona bardziej napięta i aksamitnie gładka. Witamina E wykazuje bardzo podobne działanie. Jako naturalny przeciwutleniacz zwalcza stany zapalne, zmniejsza blizny i uzupełnia poziom kolagenu.

Działanie przeciwzapalne

Olej z pestek malin zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi kwas alfa-linolowy. Zapewnia on bardziej efektywną walkę ze stresem oksydacyjnym i zmniejsza stany zapalne. Dzięki zawartości kwasu elagowego zapobiega uszkodzeniom tkanek.

Wysoki poziom fitosteroli

Fitosterole obecne w oleju z pestek malin zmniejszają transepidermalną utratę wody. Właściwość ta sprawia, że skóra jest odpowiednio nawilżona. Zyskujesz promienny wygląd skóry!

Nie zatyka porów!

Olej z pestek czerwonych malin nie zatyka porów – jest uznany za środek niekomedogenny. Można go zatem z czystym sumieniem stosować w celu nawilżenia twarzy bez generowania ryzyka niepotrzebnych wyprysków.

Olej z pestek malin właściwości ukryte w niepozornej buteleczce

Olej z pestek malin bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczone — omega-3 i omega-6. Kwasy te,
niestety nie mogą być samodzielnie wytworzone przez ludzki organizm i należy je dostarczać z zewnątrz. Dbają one o odpowiednie nawilżenie skóry i hamują powstawanie przebarwień.

Bogactwo naturalnych substancji zawartych w olejku z pestek malin sprawia, że posiada on wspaniałą dobroczynną moc, która pozwala w odpowiedni sposób zatroszczyć się o zdrowy wygląd skóry oraz włosów. Oto niesamowite korzyści, które może zapewnić Twojej skórze towarzysząc w codziennej pielęgnacji.

Odpowiednie nawilżenie i promienny wygląd skóry — to jest to!

twarz olej z pestek malin 3

Olejek z pestek malin nawilża naszą skórę w sposób pośredni, to znaczy, zamiast dawać jej więcej wilgoci, chroni ją niczym pancerz przed nadmierną utratą wody. Zmniejszając ilość naturalnie traconej wody przez naszą skórę w ciągu dnia, zapewnia promienny i odżywiony wygląd skóry.

Olej z nasion malin to naturalny rozświetlacz. Bezpośrednio po aplikacji otula twarz satynowym filmem, dzięki czemu cera wydaje się ożywiona, zdrowsza i optycznie młodsza.

Powiedz STOP zmarszczkom!

Olej pozyskiwany z tych maleńkich i niepozornych nasionek to naturalna broń w walce ze zmarszczkami. Dzięki zawartości kwasu elaidynowego olej malinowy może pomóc w spowolnieniu uszkodzenia kolagenu, który dba o prawidłowe napięcie i elastyczność skóry. Jego niedobory mogą prowadzić do utraty jędrności skóry.

Maliny są naturalnym źródłem cennych antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki,
które znacznie przyspieszają procesy starzenia, powodując uszkodzenie komórek.

Bloker promieni słonecznych

Prowadzone są badania, które w pełni potwierdzą, że olejek z pestek malin zmniejsza efekty uszkodzenia od słońca. Chociaż w chwili obecnej nie istnieją wiarygodne źródła naukowe potwierdzające, że olej z pestek malin ma właściwości chroniące przed promieniowaniem UV. Naukowcy przypuszczają, że dzięki zawartości kwasu elaidynowego jest to naprawdę możliwe. Nie należy jednak stosować go jako zamiennika kremu z filtrem, lecz jako dodatek, który dzięki swoim właściwościom wzmocni naturalną zdolność skóry do ochrony przed promieniami słonecznymi.

Włosy wysokoporowate gładkie i nawilżone, jak nigdy przedtem!

Dzięki zawartości kwasów nienasyconych olej z pestek malin idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów suchych z tendencją do puszenia się, czyli włosów wysokoporowatych. Doskonale je odżywia oraz poprawia ich strukturę. Doda on twoim włosom blasku, a tobie pewności siebie. Koniec z niesfornym nieładem na głowie i wiecznie puszącą się fryzurą. Postaw na blask!

Ulga dla chorej skóry

  • Trądzik
    Olejek z pestek malin dzięki zawartości witaminy A oraz kwasów tłuszczowych, wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie może redukować zaczerwienienia i trądzik. Dzięki zawartości kwasu linolowego posiada zdolność do równoważenia naturalnego łoju na twarzy. Jest bogaty w witaminę E, która wspomaga leczenie trądziku w dalszych etapach, ponieważ przyspiesza proces gojenia.
  • Zapobieganie wypryskom i zmianom skórnym
    Badanie opublikowane w 2000 roku wykazało, że olej z nasion malin może pomóc w zapobieganiu wysypkom i innym zmianom skórnym. Wykazuje zdecydowanie lepsze właściwości przeciwzapalne w porównaniu z innymi olejami, np. olejem z awokado.

Olej z pestek malin jak używać?

Olej z nasion malin to doskonały towarzysz wieczornych i porannych rytuałów pielęgnacyjnych. Polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji cery podrażnionej, wyraźnie przesuszonej i pozbawionej blasku, a także skłonnej do alergii. Wiek nie gra tutaj żadnej roli — każdy znajdzie coś dla siebie. Olejek z pestek malin idealnie sprawdzi się jako wsparcie w młodzieńczej walce z trądzikiem oraz zaskórnikami, jak i opóźni procesy starzenia w późniejszych etapach. Wspomaga regenerację struktur kolagenowych i elastylowych skóry, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako ochrona skóry dojrzałej i zmęczonej.

Olejek z pestek malin — jak stosować?

Olejek z pestek malin można stosować samodzielnie lub jako dodatek. W przypadku nakładania go bezpośrednio na skórę, kilka kropli olejku należy rozgrzać w ciepłych dłoniach, a następnie nałożyć
kulistymi ruchami na twarz lub ciało. Należy go stosować na oczyszczoną, ale wilgotną skórę delikatnie go wklepując aż do momentu całkowitego wchłonięcia. Stosując go jako dodatek do porcji kremu, balsamu, odżywki lub maseczki należy dodać kilka kropli i wymieszać. Następnie zaaplikować, jak zwykle.

Olej z pestek malin na twarz

olej z pestek malin na twarz

Nałożony bezpośrednio na skórę twarzy z powodzeniem może stanowić naturalną bazę pod makijaż. Ułatwia rozprowadzenie podkładu. Idealnie zmiękcza skórę i doskonale ją wygładza. Sprawia, że skóra wydaje się nieskazitelnie gładka, a twarz zyskuje naturalnie piękny i zdrowy wygląd.

Jednak przy nakładaniu go na okolicę oczu trzeba być ostrożnym, ponieważ w nielicznych przypadkach może wywołać reakcję alergiczną. Z tego powodu, przed jego aplikacją w te wrażliwe okolice poleca się wykonać test alergiczny na małym fragmencie skóry.

Olejek z pestek malin jest boosterem dla składników aktywnych. Z powodzeniem można go stosować jako dodatek do kremów, czy maseczek. Warto wypróbować w tym celu Olejek do pielęgnacji twarzy Czerwone maliny stworzony przez markę Iossi.
Dzięki swoim właściwościom przetransportuje zawarte w nich składniki aktywne w głąb skóry. Niektóre źródła polecają stosować go wraz z żelem hialuronowym, w celu stworzenia dwufazowego nawilżacza skóry.

Olejek z nasion malin może być z powodzeniem stosowany również na usta. By w pełni zatroszczyć się o wygląd swoich ust, warto wykonać peeling przy użyciu skomponowanego na bazie naturalnych składników peelingu do ust Malina opracowanego przez markę Mokosh. By skutecznie nawilżyć i odżywić usta po zabiegu złuszczającym warto zaaplikować balsam do ust Malina.

Olej z pestek malin na włosy

Olejek z pestek malin można stosować samodzielnie bezpośrednio na ciało, wykonując relaksacyjny masaż po ciężkim dniu lub jako dodatek do ulubionego balsamu. Idealnie sprawdzi się w tym celu Olej z pestek malin zamknięty w praktycznej buteleczce.
Kolejnym sposobem na wykorzystanie dobroczynnych właściwości olejku z pestek malin jest dodanie kilku kropli olejku do wanny wypełnionej ciepłą wodą. Taka ujędrniająco-regenerująca kąpiel po dniu pełnym wyzwań to wspaniała nagroda dla duszy i ciała. Dodatkowo skóra będzie odpowiednio nawilżona i aksamitnie gładka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.